Відпочивайте з нами!
Ваш персональный консультант Валентина
Залишіть своє ім'я та номер телефону, найближчим часом ми з вами зв'яжемося.

Слідами «Величного століття»: що обов'язково варто подивитися в Стамбулі






Після того, як вийшов на екрани культовий серіал, багато тут же кинулися скуповувати квитки на найближчі рейси до Туреччини, щоб пройти слідами Хюррем і своїми очима побачити місця, де розгорталися події картини і кипіли неабиякі пристрасті. Разом з фахівцями міжнародного туристичного метапоіска momondo.ru ми вирішили познайомити вас з основними пам'ятками, пов'язаними з серіалом, і занурити в епоху «Пишного століття».
Турецький серіал «Чудовий вік» підкорив глядачів своїм захоплюючим сюжетом, історією пристрасної любові султана Сулеймана Пишного і його наложниці Роксолани і приголомшливим східним колоритом. Хоча дія серіалу відбувається в 16 столітті, шанувальники епопеї можуть легко зануритися в її атмосферу - достатньо взяти квиток на літак до Стамбула. Наприклад, за даними туристичного метапоіска momondo.ru, прямий переліт в найбільше місто Туреччини з Москви і назад в травні коштує від 9,5 тис. Рублів, а двомісний номер в готелі 4 зірки - від 999 гривень за ніч. Куди ж відправитися в Стамбулі по слідах героїв серіалу?

Палац Топкапи

Дія серіалу відбувається в головному палаці Стамбула - Топкапи. Сьогодні це музей, який після виходу мелодрами став ще популярнішим серед туристів: всередині і на вході продається безліч сувенірів з її символікою: прикраси «а-ля Роксолана», сумки, блокноти, посуд із зображенням героїв і історичні книги про правління Сулеймана Пишного. Самі зйомки, однак, проходили не тут - для них були збудовані спеціальні павільйони, що імітують палац. Однак прихильники серіалу побачать в музеї знайомі інтер'єри, в тому числі покої султана і знаменитий гарем, де плелися інтриги і кипіли пристрасті. Кімнати і коридори палацу рясніють східною розкішшю і строкатістю, а з внутрішнього парку відкривається приголомшливий вид на Босфор.

Мечеть Сулейманіє

Ця мечеть - найбільша за розміром і друга за значимістю в Стамбулі, саме тут знаходяться усипальниці Сулеймана Пишного і Роксолани (по-турецьки її ім'я Хюррем). Мечеть була побудована за наказом самого Сулеймана. Чотири високих мінарету символізують, що султан - четвертий за рахунком падишах Стамбула, а 10 балконів позначають його десяте місце в династії Османів. Будівля по-справжньому вражає: окрім собору, комплекс включає лазні, бібліотеки, медресе (ісламську школу), кухні та навіть обсерваторію. Світло проникає в мечеть через 136 вітражних вікон, висвітлюючи витончені кахлі на стелі. Не менш розкішні і усипальниці Сулеймана і Роксолани, оброблені різнокольоровим мармуром.

Палац Ібрагіма-паші

Наступна точка на карті Стамбула з серіалу - палац Ібрагіма-паші. Султан Сулейман подарував грандіозний будинок своєму найближчому другові і соратнику в знак вдячності, яка, як відомо, пізніше змінилася немилістю. Саме тут відбулося весілля Ібрагіма-паші і улюбленою сестри Султана Сулеймана - Хатідже-султан. Зараз палац перетворений в Музей турецького та ісламського мистецтва: зали з експозиціями килимів, кераміки і шедеврів каліграфії дозволяють дізнатися історію Стамбула 16 століття. Тут можна побачити копії султанських указів і навіть збірник віршів Сулеймана Пишного, адже він був не тільки владним правителем, а й поетом.

Гранд базар

Де ще можна в повній мірі відчути східний колорит, якщо не на базарі? Особливо коли це Гранд - тобто Великий - базар у Стамбулі, який займає площу в 45 тис. Кв. м. До таких розмірів ринок розрісся за 5 століть: його почали будувати в середині 15 століття, відразу після завоювання Стамбула (тоді Константинополя) турками. До 19 століття базар був головним місцем работоргівлі, а значить саме сюди привозили невільниць для гаремів султанів. Сьогодні тут можна купити все що душі завгодно, а ще спробувати автентичні турецькі страви, які стояли на столах у героїв історії. Наприклад, знамениті десерти рахат-лукум, шербет, халву і баклаву тут подають з чаєм в традиційних грушовидних склянках - армуд.

Айя-Софія

Собор Святої Софії (Айя-Софія) - мабуть, найвідоміша пам'ятка Стамбула. У ній відбилася складна історія міста, колись було столицею Візантії, потім - Османської імперії, а тепер став візитною карткою Туреччини. Побудований як православний храм, собор в 15 столітті був перетворений на мечеть, а в 1935 році - в музей. Саме Айя-Софія стала прототипом для мечеті Сулейманіє: Сулейман Пишний доручив архітекторові побудувати схоже, але ще більш вражаюче спорудження. Собор називають восьмим чудом світу - ще б пак, адже він був зведений майже 1,5 тисячі років тому і вражає своїми розмірами і розкішною обробкою. Непроста історія храму-мечеті надає йому особливого колориту: всередині можна побачити і фрески із зображенням християнських святих, і цитати з Корану.



Отзывы
Статті Читать все
Новини Читати все